RAM

PCI

AGP

USB

UDMA 33

UDMA 66

EPP

ECP

Ultra I/O

WakeOnLan

Raid

Bios

FlashRom

ACPI

OnNow

2000 Sorunu

 

RAM

Sayfanın Başına

Statik RAM (SRAM)

Statik RAM, 25 nanosaniyelik erişim süresi ile oldukça hızlıdır. Statik RAM daha pahalıdır ve DRAM' IN saklayabileceğinin dörtte biri kadar bir veri saklayabilir çünkü DRAM saklamak için bir tane transistor kullanırken iki tane transistor kullanır fakat cipe güç geldiği sürece kaybetmez. Transistörler bağlanmıştır ve böylece sadece bir tanesi her hangi bir zamanda kullanılır; herhangi biri 1 bit için bekler. Senkronize SRAM daha hızlı veri akımının geçmesine imkan verir ki bu 90 ve 100 MHz Pentium larda saklamak için gereklidir.

Dinamik RAM (DRAM)

Daha çok kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir fiziksel hafıza türü. Dinamik RAM, veriyi saklamak için zamanla şazını kaybeden dahili kapasitörler kullanır (bir transistor tarafından açılıp kapatılır), böylece veri korumak için sabit tazelemeye ihtiyacı vardır, aksi halde 1 durumu 0 durumuna döner. Her hafıza erişimim arasında elde edilen sonuçlar, verileri uygun bir durumda korumak için cipin kapasitörlerini yenileyen bir elektriksel şarja gönderilir. Bu durum deşarj devam ederken sağlanamaz. Bir DRAM IN okuması içeriğini boşaltır, böylece aynı verileri korumak için hemen yeniden yazılması gerekir.

Dinamik terimi, hafızanın sabit aralıklarla tazelenmesi (tekrar enerji verilmesi) veya içeriğini kaybedeceğini göstermektedir. RAM (Random Erişim Hafızası) bazen, statik RAM' dan (SRAM) ayırmak için DRAM olarak kullanılır. Statik RAM dinamik RAM' dan daha hızlı ve daha kararlıdır fakat daha fazla güç ister ve daha pahalıdır:

Geliştirilmiş DRAM (EDRAM)

Geliştirilmiş DRAM, ana karttaki L2 (seviye 2) kaşede standart DRAM ve SRAM IN yerini almaktadır, 35ns DRAM içerisine 256 bayt 15ns SRAM eklenmesi ile oluşturulmuştur. SRAM 256 bayt hafıza sayfasının tamamını bir defada alabildiği için, hıza gereksiniminiz olduğunda 15ns erişim hızı verir (aksi halde 35ns). Çip seti -hafıza gereksinimlerini ayırmak için SIC cipi L2 cache' in yerini almaktadır. Sistem performansı %40 civarında artar. EDRAM cipin kalanı olmadan istekleri kabul eden ve tamamlayan ayrı bir yazma rotasına sahiptir.

EDO DRAM

EDO, %30 daha iyi olan ve fiyatı ise sadece %5 daha pahalı olan gelişmiş bir hızlı erişim modu dur (genelde Hiper Erişim Modu olarak adlandırılır). EDO DRAM hafızadaki verileri, hafızayı üç aşamaya ayıran standart hızlı erişim modu DRAM' IN aksine bir sonraki CAS# azalmasına kadar saklar. EDO DRAM kullanılması ile CPU-hafıza bant genişliği saniyede 100MB'dan 200MB'a artacaktır.

Tek devirli EDO 1 saat döngüsünde tüm hafıza işlemini gerçekleştirecektir; aksi halde aynı sayfa içerisindeki her eş zamanlı RAM erişimi 3 yerine 2 saat döngüsü sürer. Seviye 2 cache' in yerini aldığından ve ayrı kumandaya gereksinimi olmadığından, ana karttaki boşluk korunur. Diz üstü bilgisayarlar için faydalıdır. Aynı zamanda batarya gücünü de korur. Kısaca EDO sayfa modu döngüsünü azalttığı için bant genişliğini artırır fakat pratikte bu kadar hızlı değildir. genelde Ana kart veya video kartlarındaki ana hafıza olarak kullanılır.

Burst Genişletilmiş Veri Çıkışı (EDO) DRAM

Burst EDO DRAM, bir geçiş aşaması ve 2-bit burst sayacı bulunan bir EDO DRAM' dir. BEDO ve EDO arasındaki farklılık döngülerdir, yani OKUMA ve YAZMA dört turlu brust' larda meydana gelir. BEDO, FP DRAM' e göre yüzde yüz, EDO DRAM' e göre de %33-50 oranında performans artışı sağlar. Günümüzdeki bir çok DRAM tabanlı hafıza sistemleri, daha yüksek bant genişliğinin avantajlarından faydalanmak için burst yönlendirmeli erişimler kullanırlar. FP ve EDO gibi klasik DRAM LAR sayesinde başlatıcı bir kumanda ile DRAM' a erişir. Kumanda verilerin, başlatıcıya gönderilmeden önce hazır olmasını beklemelidir. Fakat Brust EDO bekleme aşamasını ortadan kaldırarak sistem performansını artırır.

Senkronize DRAM (SDRAM)

SDRAM (Senkronize Dinamik Random Erişim Hafıza), bütün işlemlerin pozitif bir clock ile ilişkilendirilen komple bir senkronize özelliktir ve bu sayede yüksek performans ve basit kullanıcı arabiriminin beraber bulunması mümkündür. SDRAM , süper bilgisayarlar, iş istasyonları, çözünülürlüğü yüksek grafik adaptörler, hızlandırıcılar ve oldukça büyük hafıza ve bant genişliği gereken ve basit bir arabirime ihtiyaç duyulan diğer uygulamalar için oldukça idealdir.

SDRAM ve klasik DRAM arasındaki temel farklılıklar şunlardır: Senkronize işlemler, burst modu ve mod kaydı. SDRAM senkronizasyon için bir clock girişi kullanırken DRAM senkronize olmayan hafıza modülü kullanır. DRAM RAS# ve CAS# olmak üzere iki tane clock kullanır. DRAM' ın her işlemi iki clock arasındaki zamanlama faz farklılıkları ile belirlenirken SDRAM komut referansları ve pozitif Clock kenarı ile alakalı işlemler ile belirlenir. Brust mod, dahili kolon adres üretecinden faydalanan çok hızlı bir erişim modudur. Kolon adresi ilk erişim için ayarlandığında müteakip adresler dahili kolon adres sayacı tarafından otomatik olarak üretilir. Mod kaydı istene sistem şartlarını alır ve aynı anda SDRAM işlemini kontrol eder.

Daha basit bir anlatımla SDRAM İN CPU kontrolünden uzak olan hafıza erişimlerini aldığını söyleyebilirsiniz. Ciplerdeki dahili register' ler istekleri kabul eder ve istenen veriler CPU' nun hafızaya bir sonraki erişimi için düzenlenirken CPU' nun başka şeylerle ilgilenmesine imkan verir. Kendi clock döngüsünde çalıştıklarından sistemin geri kalan kısmı daha hızlı olabilir. Video kartları ve ana kartın ana hafızası için optimize edilmiş bir sürüm bulunmaktadır.

PC100 SDRAM

Intel, daha hızlı işlemciler ve bus yapılarının performansını yükseltmek için hafıza üreticileri ile çalışmaktadır. Hafıza alt sistemlerinin gelişen platform isteklerini desteklemeye devam etmesi ve hafızanın sistem performansı için bir darboğaz olmamasını sağlamak Intel' in hedefleridir. İşlemciler, I/O ve grafikler için PC hafızasının performans ile beraber gelişmesi sağlamak oldukça önemlidir. Bu hedefe ulaşmak için Intel, PC100 parçası ve DIMM şartlarını oluşturmak için lider DRAM üreticileri ile beraber çalışmaktadır. Üretimde bu tür şartlara uyan SDRAM modülüne PC100 SDRAM olarak adlandırıyoruz. 1998 yılının baharında PC100 hafıza modülü raflarda yerini alacaktır.

Intel, belli başlı üreticiler ve satıcılara PC SDRAM Parça Şartlarını ve Seri Mevcut Tespit ve 100-MHz DIMM şartlarını göndermiştir.

SDRAM modülü için SPD ne demektir

Seri Mevcut Tespiti (SPD) SDRAM modülü için bir ID tespitidir. DIMM üzerinde modül konfigürasyon bilgisini saklamak için bir EEPROM kullanmaktadır.

Seri Mevcut Tespit fonksiyonu 2048 bit EEPROM parçası kullanılarak tamamlanmaktadır. Bu kaybolmayan saklama aygıtı, modül tipi ve çeşitli SDRAM organizasyon ve zamanlama parametrelerini açıklayan DIMM üretimi ile programlanmış veriler içerir.

Intel' in yeni 440BX çip set ana kartları SDRAM modülünüzü tespit ederler, eğer modülünüzde SPD parçası yok ise sistem açıldığında bir uyarı mesajı gösterecektir. Fakat bu sisteminize ve hafıza modülünüze zarar vermez.

SGRAM

Senkronize Grafik Random Erişim Hafızasının baş harfleri, video adaptörleri ve grafik hızlandırıcılarda kullanılan bir tür DRAM türü. SDRAM gibi SGRAM da 100 MHz' ye kadar CPU bus clock ile kendi kendini, senkronize edebilir. Bunlara ek olarak yoğun grafik işlemleri için bant genişliğini artırmak için gizli yazma ve blok yazma gibi bazı diğer teknikleri kullanır.

VRAM ve WRAM' IN aksine SGRAM tek portudur. Fakat bir anda iki hafıza sayfasını açabilir. Diğer video RAM teknolojilerinin ikili port özelliğini taklit eder.

DDR SDRAM

Duble Veri Hızı Senkronize DRAM (DDR SDRAM), her clock turunun her ucunda veri transferinin destekleyen bir tür SDRAM' dir, hafıza cipinin veri işlemesini iki katına çıkartır. DDR-SDRAM, SDRAM II olarak da adlandırılmaktadır.

DDR SDRAM, EDO RAM ve klasik SDRAM' DE dahil olmak üzere mevcut çözümlerden üç kat daha hızlıdır. Klasik SDRAM gibi DDR SDRAM de her clock ucundaki verileri hareket ettirir, bant genişliği en yüksek değerini iki katına çıkartır. 100MHz hızındaki bir DDR SDRAM İN burst hızı 200MHz'dir. 100MHz SDRAM, 50MHz düzenli DRAM üzeride öncelik kazanacaktır.

"Duble Clock" terimini fark edebilirsiniz. clock sinyallerinin yükselen ve azalan uçları ile pseudo-senkronizasyon metodu iki kat daha hızlı veri transferi sağlar. Bu durum DDR SDRAM olarak adlandırılan çok hızlı bir senkronize DRAM kullanılarak sağlanır. 64-Mbit DDR SDRAM kapasitesinden başlar.

DDR SDRAM' İN amacı yüksek hızdır. Yüksek hızlı en son teknolojilerden birini ifade eder. DDR SDRAM 1999 yılının başlarında PC' lerde kullanılmaya başlanacak ve 1999 yılının ikinci yarısı ve 2000 yılında PC' ler için bir gereksinim olacaktır.

SyncLink DRAM

Synclink Konsorsiyumu olarak adlandırılan bilgisayar üreticileri birliğinin geliştirdiği yeni bir hafıza türü. SLDRAM, gelecek PC hafıza yapısı olarak Ram bus hafıza (RDRAM) ile yarışmaktadır. Fakat RDRAM cipleri, video kartları ve diğer aygıtlarda kullanılmaktadır. SLDRAM ise şu anda sadece tasarım aşamasındadır. Fakat Intel RDRAM' a geri dönmektedir ki bu da SLDRAM' IN önemli bir teknoloji olması ihtimalini azaltmaktadır.

RAMBUS DRAM

Ram bus DRAM, Ram bus şirketi tarafından geliştirilmiş bir hafıza (DRAM) türü. PC' lerde şu anda kullanılan en hızlı teknoloji (SDRAM) yaklaşık olarak maksimum 100MHz'de veri gönderirken, RDRAM 600MHz'ye kadar çıkabilir.

1997 yılında Intel Ram bus teknolojisine ilerde üreteceği ana kartlarda kullanmak üzere izin vereceğini, ve böylece hafıza yapısı için gerçek bir standart olacağını açıkladı. fakat bilgisayar satıcıları konsorsiyumu SyncLink DRAM (SLDRAM) olarak adlandırıla alternatif bir hafıza yapısı üzerinde çalışmaktadır.

RDRAM, bazı grafik hızlandırma kartlarında VRAM' İN yerine kullanılmaktadır, fakat 1998 veya 1999 yılına kadar PC' lerin ana hafızalarında kullanılması beklenmemektedir. Intel ve Ram bus, nDRAM olarak adlandırılan ve 1600 MHz veri transfer hızını destekleyecek olan yeni bir RDRAM üzerinde de çalışmaktadır.

Direk RDRAM

Direk RDRAM teknolojisi Amerikan cip tasarım kurumu, Ram bus tarafından geliştirildi. Intel' in yeni ürettiği "Camino" adındaki Core Logic cip modu sadece Direk DRAM ı destekleyecektir. Ana hafıza ve mikro işlemci arasındaki veri transferini hızlandırarak PC performansını büyük ölçüde artıracağı söylenmektedir. Direk RDRAM uyumlu RDRAM' i takip edecektir. Direk RDRAM Intel in ileride üretilecek PC ana hafızaları için desteklediği bir teknolojidir.

Direk DRAM teknolojisinin veri hızlarını artırmak için daha geniş veri yolu açması düşünülmektedir. Saniyede 1.6GB'a kadar veri transferini gerçekleştirebileceği bilinmektedir ki bu hız mevcut RDRAM' lerin saniyede 500MB'lık hızının üç katıdır. 64Mb'dabn başlayacak ve on yıl içinde 256MB'a kadar yükselecektir.

PC lerde, Direk DRAM İN günümüz DIMM' lerine çok benzeyen hafıza kartlarında uygulanacaktır, düzgün ana kart tasarımı bant genişliğinin pin başına 800Mbps'ye ulaşmasına imkan verecektir.

MDRAM

Multi bank DRAM' in kısa ifadesi. MoSys şirketinin geliştirdiği oldukça yeni bir hafıza teknolojisi. MDRAM, her bir dizide küçük DRAM (her biri 32 KB) kümelerini kullanır. Her küme genel bir internal bus ı besleyen kendi I/O portuna sahiptir. Bu tasarım nedeni ile veriler çoklu kümelere eş zamanlı olarak okunur veya yazılabilir ki bu durum klasik DRAM' lerden daha hızlıdır.

MDRAM' in bir diğer avantajı da, hafızanın küçük dilimlerde ayarlanabilmesidir, böylece bazı parçalara yapılan harcama azalır. Mesela 1024x768 çözünülürlükte 24 bit renk için istene video adaptörü için gerekli olan 2.5 MB' lık MDRAM cipleri üretmek mümkündür. Klasik hafıza yapısı ile 4mB'a zıplamak gerekmektedir. Şu anda MDRAM bazı video adaptörlerinde ve grafik hızlandırıcılarında kullanılmaktadır.

VRAM

Video RAM video adaptörlerinin kullandığı özel amaçlı bir hafızadır. Klasik RAM in aksine, VRAM iki farklı aygıta eş zamanlı olarak bağlanabilir. Bu durum bir monitörün ekran güncellemesi için VRAM' a erişirken bir grafik işlemcinin de aynı zamanda yeni verile sunmasına imkan verir. VRAM daha iyi grafik performansı sunar fakat klasik DRAM' lerden daha pahalıdır. Bazı hızlandırıcılar klasik DRAM kullanır fakat diğerleri hem video devresi hem de işlemcinin eş zamanlı olarak hafızaya ulaşmasına imkan veren özel tip video RAM (VRAM) kullanır:

WRAM (Windows RAM)

Windows RAM Samsung tarafından yaratılmıştır, iki portlu fakat fiyatı VRAM' dan %20 oranında daha az ve %50 oranında da daha hızlıdır. 50MHz'de çalışır ve hızlandırma için optimize edilmiştir ve blok transferi yapabilir ve metin ve desen dolgularını destekler.

WRAM daha iyi Windows performansı sağlamak için grafiğe özel özellikler sunar. İki portu grafik çizimlerinin girişine ekran yenileme verilerinin eş zamanlı olarak ilerlemesine imkan verir. Böylece bant genişliği klasik tek portlu hafıza türlerinden daha büyük olur. Çift portlu hafıza özelliği, daha yüksek kapasiteli bant genişliği sayesinde daha hızlı transfer hızları ve ekran yenilemesine imkan verdiğinden ve WRAM ve VRAM gibi yüksek performanslı iki portlu hafıza türlerine ihtiyacı olduğundan renk ve video uygulamaları için çok uygundur.

İki portlu tasarımı sayesinde grafik işlemcinin eş zamanlı olarak ekranı okuma ve yenilemesine imkan tanır, hafızanın sadece okuma veya sadece yazma yapabildiği ve grafik motorunun her zaman ekranın güncellenmesi için beklediği tek portlu hafıza türlerinde karşılaşılan sorunlar ortadan kalkar.

WRAM' ın VRAM' a göre üstünlüklerini incelerken, WRAM hafızanın VRAM hafızadan daha hızlı olduğu, %50 performans artışı sağladığı ve bit başına %20 daha ucuz olduğu unutulmamalıdır

Parite veya Non-parite

30-pin SIMM ler için modüldeki rakamları hesaplayın: 2 veya 8 cip=non-parite, modül üzerindeki rakamları hesaplayın: 2 veya 8 cip= parite. 72-pin SIMM ler için her zaman emin olamazsınız fakat, eğer 4, 8, 16 veya 32 cipleri varsa eşlik leri yoktur.

Parite, non-eşlik ve ECC

Parite hafıza, bayt başına dokuzuncu bite sahip olduğundan farklıdır. Bu durum eşlik hafıza konfigürasyonun dan görülebilir: 1Megx72 ve 2 Megx36, 9 bit parçalarının 8 megabaytını gösterir. Bu dokuzuncu eşlik biti, hiç bir hatanın meydana gelmediğinden emin olmak için diğer 8 biti kontrol etmek için kullanılır. Parite biti binary kodda bayt için bulunan rakamları göstermesi için ayarlanır.

Eğer sisteminizde eşlik desteği yoksa (ana kart cip setinize göre) ve verilerinizin DRAM' a saklanması sırasında bir hata meydana gelirse, modül size bir hata mesajı vermeyecektir. Sisteminiz veri bozulmasını görmemiştir ve hala hata mesajı göstermeye devam edecektir.

ECC (Hata Kontrol ve Düzeltme), en yeni tip parite. ECC baytların düzgün bir şekilde iletildiğinden emin olmak için bütün veri bitlerini kullanır. Doğru bir ECC modülü 8-bit dilimlerinde non-eşlik hafıza gibi ayarlanmış her bir baytı tutar, ECC biti dört bit dilimindeki bayt serisinin sonunda bulunur. ECC gerçekleştirmek için sekiz bitlik bir seriye ihtiyacınız vardır ve ECC işlemini gerçekleştirmek için iki ECC modülünün beraber kullanılmasına gereksinim duymanızın sebebi budur. ECC DRAM iki bit hatalarını tespit eder ve hareketteki tek bit hatalarını düzeltir (sistemde herhangi bir hata mesajı göstermez)

Parite hafıza modülü non-eşlik sistemlerde çalışır mı?

Eğer BIOS' dan eşlik kontrol fonksiyonunu aktif durumdan çıkartırsanız eşlik modülü non-eşlik sistemlerde çalışır. Fakat non-eşlik modülü bir eşlik sisteminde çalışmaz. PC lerde kullanılan hafızalarının büyük bir kısmı, hafıza hataları ile çok fazla karşılaşılmadığından basittir ve tek bit hatası genelde zararsızdır.

ECC hafıza modüllerini nerelerde kullanmamız gerekir?

ECC modülleri, programlama gibi kodunuzdaki tek bir hatanın büyük sorunlar doğurabileceği önemli uygulamalarda kullanılmaktadır. Başka bir uygulama alanı da server lardır, bir çok server ECC hafıza modüllerini standart bir parça olarak kullanır. ECC' yi destekleyen bir sistem, ECC kodunu telafi etmek için eşlik bitlerini kullanarak, gerçek ECC modülü yerine düzgün bir eşlik modeli kullanabilir. Bir eşlik sistemi gerçek ECC modülünü kullanamaz çünkü bayt başına dokuzuncu (parite) biti her bayt ile birleştirilmemiştir.

Doğru eşlik veya taklit parite?

Bazı üreticiler taklit (veya yanlış diyebilirsiniz) eşlik modelleri üretmektedirler. Taklit bir eşlik modülü bilgisayarın, makinenin modülün oluşturduğu gerçek eşlik bitinden ziyade aradığı eşlik sinyalleri göndererek eşlik kontrolünün yapıldığını düşünmesine neden olacaktır.

Bu gibi hafıza modüllerini kullanması sonucunda, oluşan hatalar gösterilmeyecektir çünkü gerçek anlamda kontrol edilmemiştir. Taklit eşlik modüllerinin fiyatı gerçeklerine nazaran daha azdır fakat bir çok eşlik bilgisayar sistemi gerçek eşlik modüllerine duyarlı olduğu için bilgisayar sisteminizde taklit eşlik modellerini kullanmaktan kaçınmalısınız.

PCI

Sayfanın Başına

PCI Veri Yolu Master

PCI Veri Yolu Master, lokal CPU yardımına ihtiyaç duymadan veri transferi gerçekleştirebilir ve CPU Veri Yolu master larının herhangi biri gibi düşünülebilir. PCI SIG grubu, uyumlu PCI işlemlerini destekleyen PCI rev 2.1 sürümünü satışa sunmuştur. Yeni özellikler lokal CPU ve Veri Yolu master' ın eş zamanlı çalışmasına imkan verecektir. Veri Yolu master nasıl çalışır? Cevap hangi aygıtın Veri Yoluna doğru erişime sahip olduğunda yatmaktadır. Çözüm şeması sistem mantığına göre uygulanır. Her veri yolu Master aygıtının kendine has istekleri (REQ#) ve kabul sinyali (GNT#) vardır. Veri Yolu kabul sinyali REQ# söz sahibine Veri Yoluna erişim için doğru seçimi kabul etmesini söyler. Kabul sinyali Veri Yoluna erişim hakkı olan master aygıta izin verildiğini gösterir.

AGP

Sayfanın Başına

AGP Hakkında !

Hızlandırılmış Grafik portu (AGP veya A.G.P), 3D grafik uygulamalarına yönelik yüksek performanslı parça düzeyinde bağlantıdır ve PCI' a eklenmiş bir performans artırımı veya ilavelerine dayanmaktadır. "A.G.P sistem hafızasından direk olarak görüntülemeyi gerçekleştirmek için gerekli bant genişliğini ve gizliliğini sunmak için tasarlanmıştır. Bu yeni yaklaşım icra modeli olarak adlandırılır. Sistem hafızasını kullanmanın faydası, sisteme yapılan harcamayı azaltırken yüksek performans sağlayabilmesidir; bu fiyat/performans avantajı Pc' lerdeki 3D grafiklerinin kalitesini artıracaktır.

 

Veri Yolu Frekansı

Örnekleme hızı (Clock devri başına)

Bant genişliği

Veri Transfer Hızı

PCI

33Mhz

1

33Mhz

133MB/s

AGP 1x

66Mhz

1

66Mhz

266MB/s

AGP 2x

66Mhz

2

133Mhz

512MB/s

AGP 4x

66Mhz

4

266Mhz

1GB/s

İki AGP modeli vardır: DMA modeli ve İcra Modeli.

3D grafik hızlandırıcısına sahip DMA modelinde, AGP Veri Yolu her şeyden önce sistemin ana hafızasından grafik işlemcinin lokal hafızasına gelen görüntüleri ve diğer verileri yüklemek için kullanılacaktır. İcra modelinde 3D grafiğe özel aynı işlemler (görüntünün verilmesi ve/veya Z-tampon gibi) sistemin ana hafızası içerisinde çalıştırılacaktır. İcra modelinin başlıca avantajları şunlardır:

  1. Grafik işlemci ve ana hafıza arasındaki veri transferini sınırlandırır
  2. Grafik işlemcinin lokal hafızasındaki bazı alanları serbest bırakır.

Fakat bu model, grafik işlemcinin sistemin ana hafızasını kullanması, sistemin hafızasına ve sistemin hafızasından veri transferi yapması, grafik görüntüleme işlemlerini (mesela) gerçekleştirmesi gerektiğini belirtir. Bu nedenle İcra modelinde ana hafıza ve grafik işlemci arasındaki Veri Yolu hızı görüntüleme işlemlerinin hızı için tehlikelidir.

AGP nedir?

Neden AGP ?

AGP' nin avantajları

AGP tasarım farklılıklarına kısa bir bakış

DMA Modeli

PIPE için gereken İcra modeli

SBA Veri Yolu için gereken İcra modeli

UDMA-33

Sayfanın Başına

 

Ultra DMA 33 Hakkında !

Ultra DMA/33 Intel' in tasarladığı yeni bir senkronize DMA protokolüdür. Bu fonksiyon Intel' in PIIX4 yonga setine dahil edilmiştir. Geleneksel IDE transfer, veri transferi olarak sadece veri hareketinin bir ucunu kullanır. Ultra DMA/33, veri transferinde veri hareketinin her iki kenarını da kullanır. Bu nedenle transfer hızı ATA-2 aygıtlarında 16MB/s' den 33MB/s' ye artırılabilir.

 

Ultra DMA 33'ün faydaları nelerdir ?

UDMA-66

Sayfanın Başına

Ultra DMA 66 Hakkında !

Ultra ATA/66, aynı zamanda Ultra DMA/66 olarak da bilinmekte, halen kullanılan  Ultra ATA/33 ara yüzün bir uzantısını teşkil etmektedir. Bu, yeni, yüksek hız ara yüz, Ultra ATA/33 burst veri aktarım oranını 66.6 Mbyte/saniye olacak şekilde iki katına çıkartmış, mevcut PCI lokal Veri Yolu çevresinde disk performansını en yüksek seviyeye eriştirmiştir. Özgeçmiş Sabit Diskin Sabit Disk kapasitesindeki sürekli genişlemeler, daha yüksek dönüş hızları ile, dahili veri aktarma oranı da artmaya devam etmektedir. Ancak, genel olarak, host data veri aktarma oranı median veri aktarma oranından daha fazla olmayan durumlarda,  Sabit Disk performansı artmamaktadır. Geçmiş bilgilere göre, host veri transfer oranı, her üç yılda bir iki katına çıkartılmaktadır. Ultra ATA/33’nın sınırına, 1999 yılının ikinci yarısında ulaşılacaktır. Bundan dolayı, Ultra DMA/33’dan Ultra DMA/66’ya geçmenin zamanıdır. Niçin Ultra DMA66’yı  kullanalım/seçelim?
Bu yeni yüksek hız ara yüz, halen kullanılmakta olan Ultra DMA burst veri aktarma oranını, 66.6 MB/saniye’ ye yükselterek iki katına çıkartmakta  ve mevcut PCI lokal Veri Yolu çevresinde, disk performansını maksimum seviyeye yükseltmektedir.

ULTRA ATA / 66’nın Yararları

1. Genişletilmiş veri bütünlüğü  
2. Transfer edilen bütünlüğünü temin etmeye yardımcı bir veri koruma programı olan – (Cyclical
Redundancy Check ) (CRC) kullanılmış olması  
3. Kırk(40)-pin’ li, 80-iletkenli kablo olması, çapraz bağlantıyı azaltmakta; 40-pin IDE sinyal hatları arasında, 40 ilave topraklama hattı sağlamak suretiyle, sinyal bütünlüğünü daha iyi hale getirmektedir. Son olarak, Ultra ATA/66 Sabit Diskler, yüzde 100, geriye doğru gidildiğinde Ultra ATA/33  ve DMA ile hem de mevcut EIDE/IDE Sabit Disk, CD-ROM drives ve host sistemler ile uyumlu bulunmaktadır.
Daha Yüksek Performans
Ekseriya, bir sıra gözetilmek suretiyle Sabit Disk üzerine yazılı halde bulunan, özellikle büyük dosyaların aktarılması  durumları, aktarma oranı ile etkilenmektedir. Sıra gözetilerek yapılan okuma esnasında, Sabit Disk, hızlı dahili veri oranı nedeni ile, Ultra ATA/33 veya daha eski olan multiword DMA ara yüz’ ler kullanılırken, tamponunu host’ un boşaltabileceğinden daha hızlı bir şeklide doldurabilmektedir. Bununla bağıntılı olarak host ve Sabit Disk arasında, ekseriya performans bakımından dar boğazları ortaya çıkmaktadır. Dahili veri oranı ile başa çıkacak şekilde ara yüzün daha iyi hale getirilmesi için kesinlikle Ultra ATA/66 ihtiyaç duyulmaktadır. Veri Bütünlüğü Ultra ATA/66’nın giderek gelişen üstünlüğü ile bir defa daha aktarma oranı iki katına çıkartılmakta, bu defa hazırlık (setup) süreleri azaltılmaktadır. Zamanlama sinyalleri iki kat daha hızlı hale getirilmiştir. Ancak, veri bütünlüğünün temin edilmesi için,  yeni bir 80-iletken kablo’ ya ihtiyaç duyulmuştur. Ultra ATA/33, veri koruma doğruluğunun sağlanmasını temin eden IDE için  CRC (Cyclical Redundancy Check ) gibi bir özelliğe kullanıma sokmuştur. Ultra ATA/66 aynı prosesi kullanır. CRC  hem host hem de Sabit Disk  tarafından, CRC’ nin,   her burst(açılış) esas alınmak suretiyle hesaplanmasını ve ilgili CRC  kayıt edicisinde kayıtlara alınmasını sağlamaktadır. Her burst(açılış) sonunda, host kendi CRC  kayıt edicisinde bulunanları, kendi kayıt edicisinde bulunanlar ile karşılaştırılmak üzere,  Sabit Disk’ e göndermektedir. Sabit Disk  hata olduğunu
host’ a rapor etmesi durumunda, host,  CRC hatasını ihtiva eden komutu tekrar denemektedir. Geri Doğru Gidildiğinde  Uyumluluk
Ultra ATA/66,   mevcut ATA araç  ve sistemleri ile tamamen uyumludur. Daha yavaş olan, daha önce 40-pin ara yüz kablosu ile çalışılmış bulunanlara göre, Ultra ATA/66  mod 3 ve 4 için 40 pin 80-iletkenli kablo gerektirmektedir. Ultra ATA/66’yı destekleyen Sabit Disks da, Ultra ATA/33’ü ve multi-word DMA’ yı desteklemekte, mevcut multi-word DMA host çip setleri ile kullanılmaları mümkün olmaktadır.

Sistemin Gerektirdikleri  
1.  Sistem board ve BIOS imkanı bulunan bir Ultra ATA/66
2.  80-iletken 40-pin kablo ‘lu bir Ultra ATA/66

3. İşletim sistemi için DMA-aware araç(device) sürücü 

EPP

Sayfanın Başına

EPP Hakkında !

Aşağıdakiler EPP için gereklidir:

Performans
EPP için gerekli motivasyon tek yönlü blok mod veri transferi için artırılmış performansıdır. Bu, günümüzde genel amaçlı standart paralel port (SPP) hatlarının host yazılım kullanımı sayesinde sağlanan veri transfer sinyal alışveriş kontrollerinin açıkça donanım tarafından desteklenmesi sayesinde büyük miktarda başarılmıştır. SPP, saniyede 50KB ve 150KB arasında veri transfer hızına ulaşabilir. Mevcut EPP uygulamaları saniyede 2MB'a kadar veri transfer hızı sağlayabilir.

Uyumluluk
EPP, mevcut AT ve PS/2 uyumlu fonksiyonlar

EPP, mevcut AT ve PS/2 uyumlu fonksiyonlar
EPP, mevcut AT ve PS/2 uyumlu fonksiyonları ve ara birimi sayesinde geçmişte üretilen ürünlerle de uyumludur. Mevcut EPP olmayan aygıtlar EPP portuna bağlanabilir fakat bu aygıtlar EPP modunun avantajlarından yararlanamazlar.

ECP

Sayfanın Başına

ECP Hakkında !


ECP, I/O bant genişliğinin yüksek performanslı aygıtların ihtiyaçlarını karşılamasına yardım eder. ECP modları IEEE P1284 standardının gelenek ve felsefesine uyar ve ileride üretilecek host ve aygıtlarda tamamlanacaktır. daha yüksek performans elde etmek için ECP donanımı hem tamamlayıcı aygıtlarda hem de hostta gereklidir. ECP birçok avantaj sağlar. Bunlardan bazıları şunlardır:

16550 UART

FIFO' ya sahip 16550 Universal Senkronize Olmayan Alıcı/Verici, seri ve paralel arabirimler arasında veri değişimini gerçekleştirir. CPU, operasyon sırasında herhangi bir zamanda tüm UART durumunu okuyabilir. FIFO modunda verici ve alıcının her ikisi de CPU' ya gönderilen kesme sayısını azaltmak için 16 bayt FIFO ile tamponlanır.

USB

Sayfanın Başına

USB

USB, host bilgisayar ve eşzamanlı ulaşılabilen tamamlayıcı aygıtların büyük bir kısmı arasında veri değişimini destekleyen bir kablodur. Eklenen tamamlayıcı aygıtlar, Karta göre protokole göre programlanan bir host sayesinde USB bant genişliğini paylaşır. Veri Yolu, host ve diğer tamamlayıcı aygıtlar çalışırken tamamlayıcı aygıtların eklenmesine, konfigüre edilmesine, kullanılmasına ve ayrılmasına arasında imkan verir. Başlıca özellikleri aşağıda belirtilmiştir:

    1. Son kullanıcılar çok kolay kullanabilirler
    2. Çok miktarda çalışma ve uygulama alanı
    3. 127 fiziksel aygıta kadar destekler
    4. Çoklu Bağlantılar - birçok aygıtın tesadüfî çalışmasını destekler
    5. Aynı tip kablo üzerinde eş zamanlı olan ve olmayan transfer türlerini destekler
    6. Birkaç KB' den çok büyük MB' lere kadar aygıt bant genişliği için uygundur
    7. Tüketim ürün teknolojisine entegrasyon
    8. Hızlı ürün montesi ve kullanımını gerçekleştirebilen standart bir ara birim sağlar
    9. Ses, audio ve sıkıştırılmış video için gerçek zaman verilerini tamamıyla destekler
    10. 12 MB' a kadar transfer hızlarını destekleyen masrafı az çözüm

ULTRA I/O

Sayfanın Başına

Ultra I/O Chipseti

Ultra I/O chipseti bir klavye arabirimi, gerçek zaman saati, disket kumandası, gelişmiş dijital veri ayırıcısı, 16 bayt veri FIFO, iki tane 16550 UART ve ECP ve EPP desteği buluna çoklu paralel port içerir. Aynı zamanda hem ISA Tak ve Çalıştır standardını ve I/O adresi, DMA kanalı ve IRQ kanalı gibi Ultra I/O chipsetinin mantık aygıtlarının her birini programlayabilen Windows 95 konfigürasyon kaydını da destekler.

WakeOnLan

Sayfanın Başına

Wake On Lan

1.Wake On Lan nedir

Bilgisayar, askı, bekleme ve uyku modlarında iken Network arabiriminden gelen bir sinyal ile uyanacaktır.

2. Donanım Alanı

WOL (Uyandırma LANI) yöneticisini çalıştırmak için bir referans. Ana Karta WOL özelliğine sahip bir NIC (Network Ara Birim Kartı) eklemek için kullanılır.

2.1  Hem ana kart hem de NIC' e birbirine benzer 3-pin kullanmak için önerilen çözüm.

3. Sistem gereksinimleri

3.1 Ana Kart

3.2 NIC

3.3 PSU

RAID

Sayfanın Başına

RAID

Bilim adamları, ( host sisteme tek bir aygıt olarak gözükmesi için beraber guruplanmış iki veya ikiden fazla disk olarak tanımlanan) bir dizide kümelenmiş küçük disk sürücüleri kullanmayı inceledi ve bu tip saklama konfigürasyonu' nun performans ve fiyatını, merkezi işlem birimi uygulamalarında genellikle uygulanan Tek bir büyük pahalı disk ( SLED ) kullanılması ile karşılaştırdılar. Sonuç olarak, daha küçük ve ucuz disklerin dizileri en az SLED kadar iyi bazen de daha iyi performans gösterdiğini belirttiler. Fakat bir dizide daha fazla disk kullanılacağından, dizideki disklerin sayısı ile tek sürücünün Arızalar Arasındaki Ortalama Süresini ( MTBF ) bölerek hesaplanan - Veri kaybı öncesindeki ortalama süre MTBDL beklenmedik bir biçimde düşük olacaktır.

Sorun, MTBF' nin nasıl yönetileceği ve dizideki veri kaybına neden olan herhangi bir tek sürücü hatasının nasıl önleneceğidir. Bu konuda UC Berkeley bilim adamları, Onları 1'den 5'e RAID seviyeleri olarak tanımlayarak beş türde gereksiz dizi yapısı önerdiler. RAID seviyesi gereksizliğin nasıl oluşturulduğunu ve dizideki sürücülerde verilerin nasıl dağıtıldığını açıklayan bir tasarımdır. 1 - 5 arasındaki RAID' e ilave olarak, veri bölmeyi (dosyaları küçük bloklara bölme ve bu blokları dizideki çoklu disklere düzgünce dağıtma) çalıştıran gerekli dizi konfigürasyonu RAID 0 olarak bilinmektedir. RAID 0 terimi yanlış bir terimdir çünkü kanıtlanmış veri koruması değildir. Fakat RAID 0, desktop dijital video üretimi gibi veriye bağlı bazı uygulamalar için maksimumluk sunmaz.

RAID 0 (en az iki sürücü)

RAID 0, bir bölünmüş disk dizisi yaratılarak elde edilir. Bölme blok seviyesinde herhangi bir aşırılık olmadan yapılır (RAID 4 ve RAID 5 gibi). RAID 0 sistemindeki bir sürücü başarısız olur ise, dizideki bütün veriler kaybolacaktır. Bazı tür uygulamalarda performansı artırmak için kullanılan RAID 0 genelde network uygulamalarında kullanılmaz. bkz. RAID 0/1.

RAID 0/1 (en az dört sürücü)

RAID 0/1, RAID 0+1 veya RAID 10 olarak da bilinmektedir, veri bölme (RAID 0) performansını RAID 1'in hata toleransı ile birleştirir. Bütün RAID yapılarının en yüksek performansı sunması, RAID 0/1 aynı zamanda bir çok sürücü yetersizliklerine tahammül edebilen tek RAID seviyesidir. Bir dizideki disklerin yarısına kadarı başarısız olabilir, başarısızlıkların aynı veriyi içermemesi sağlanır. Fakat RAID 0/1, ciddi masraf dezavantajlarına RAID 1'den daha fazla maruz kalır. RAID 0/1 için en az dört tane sürücü gerekir (sadece iki tanesi veri saklama için kullanılır) ve sürücüler kapasiteyi artırırken çift çift eklenmelidir.

RAID 1 (en az iki sürücü)

Tüm verilerin gereksizliği aracılığı ile yüksek güvenilirlik sağlayan disk yansıması ve ikilemesi olarak bilinir. Bu güvenilirlik bütün verilerin iki kopyasının saklanması ile elde edilir - biri ana diskte, diğeri on-line backup a izin veren ikincil diskte. RAID 1'in okuma performansı çok iyidir çünkü veriler hem ana diskten hem de diğer diskten okunabilir. Fakat aynı verinin her iki sürücüye yazılması için iki talep yapılması gerektiğinden yazma performansı tek disklere nazaran biraz daha yavaştır. RAID 1'in bir zayıflığı da tüm verilerin iki kopya olarak saklanmasıdır. Bu çözüm iki kat saklama kapasitesi gerektirir ve büyük sistemler bu nedenle daha pahalıya mal olur. Kapasite artırılırken sürücüler ana saklama birimi ve backup veriler için birer tane olarak ikişer ikişer eklenmelidir. İki sürücüden daha fazla genişletilen başlangıç düzeyindeki, ucuz, orta düzeydeki server lar için RAID 4 çözümünü geçmek için güçlü bir iş durumu yapılabilir.

RAID 2 (LAN ortamlarında kullanılmaz)

RAID 2, birden fazla görevlendirilmiş eşlik sürücüleri kullanılarak ve yansıtılmış, bit seviyesinde veri taksimatını eş zamanlı sürücülere birleştirerek veri koruması sağlar. Bu RAID seviyesi hem RAM hata düzeltilmesi (Hamming Kod olarak bilinmektedir) hem de, bu fonksiyonun sürücü seviyesinde gerçekleştirilebilmesi için, disk sürücüsü hata düzeltilmesi için kullanılmaktadır.

LAN yöneticilerinin önerisi ile RAID 2 çözümleri network ortamlarında kullanılmamaktadır.

RAID 3 (en az üç sürücü)

RAID 3, ikili disklerde (performans için genellikle senkronize edilmiş) ile bayt seviyesinde veri taksimatını, veri koruması için görevlendirilmiş eşlik sürücüsü tek bir tane ile birleştirir. RAID 3, büyük, ardışık veri dosyalarının yüksek çıkışı gereken uygulamalarda mükemmel bir performans sağlar. CAD/CAM, video, resim ve sinyal işlemleri genelde uygulandığı alanlardır. RAID 3 sistemleri büyük, ardışık çalışmalar için optimize edildiğinden, her yazma isteği için her sürücüye ulaşılır. Sürücüler iyi bir şekilde senkronize edilmediğinde bu durum rotasyonael gecikme sorunlarına neden olabilir. Sonuç olarak bu RAID yapısı, bir çok defa ve eş zamanlı okuma ve yazma işlemleri gerektiren, işlem tarafından yönlendirilen network uygulamaları için uygun değildir.

RAID 4 (en az üç sürücü)

RAID 4 yapısı, görevlendirilmiş bir eşlik diskine dayanmasının haricinde RAID 5'e benzer. Sonuç olarak RAID 4 işlem tarafından yönlendirilen bir çok network uygulamaları için kullanılmaz.

RAID 5 (en az üç sürücü)

RAID 5, dizideki bütün sürücülere veri bloklarını ve eşlik verilerini dizer. Bu durum tek bir sürücünün arızalanması durumunda verilerin kaybolmasını önler. Fakat, diğer RAID seviyelerinin pek çoğu gibi RAID 5'de, çoklu, eş zamanlı okuma ve yazma isteklerine izin vererek gelişmiş bir performans sunar. RAID 5, dizideki disklerin sayısı ne olursa olsun sadece, eşlik bilgileri için bir disketin kapasite değerine eş miktarda depolama isteyerek daha kullanışlı saklama imkanları sunar. (RAID 5 yapısını bir arabanın bagajında bulunan yedek lastik gibi düşünün; arabada dört tane lastik bulunmasına rağmen sadece bir yedek lastik yeterlidir). Bu özellikler RAID 5 sistemlerinin network server ları için ideal olmasını sağlar ve sağladığı fiyat avantajı ise iki sürücüden daha fazla sürücüsü olan RAID 1 çözümünden daha fazladır.

RAID 5 sistemine geçilirken başlangıçtaki ilk üç sürücüden sonra eklenen her sürücü toplam saklama kapasitesini artırır. RAID 5, kapasitenin artması ile, derecelenebilen performans sağlayan ve hataya karşı toleransı olan tek RAID seviyesidir. RAID 5 okuma performansı mükemmeldir çünkü birden fazla istekler paralel kontrol edilir, fakat yazma performansı, fazla eşlik hesaplaması nedeni ile hem RAID 0 hem de RAID 1'den daha yavaştır. Bu performans eksikliği daha etkili RAID 5 yazılım kodu kullanılarak en az seviyeye indirilebilir. RAID 5 aynı zamanda RAID 3 ve RAID 4 ile ilgili eş zamanlı yazma eksikliğini de azaltır.

RAID ne sağlar?

Sabit disk sürücülerinin en sonunda bozulduğu bilinmektedir. sorun şudur: RAID sabit disk bozulmasını önleyecek mi? Cevap şudur: Kesinlikle hayır. Fakat RAID teknoloji veri kaybı olmadan, kullanıcıların ihtiyaç duydukları verilere ulaşabildikleri, sürücü arızalarından gerçek zamanlı kurtarmaya imkan veren sigorta sistemi hazırlamaktadır. Kullanıcıların garanti altına alınmamış verileri satın almaya gücü yeter mi? 1997 yılı itibarı ile ele alırsak sanayi analizcileri sabit disk sürücüsü arızalarının tüm dünyada 100 milyar dolardan daha fazla harcamaya yol açacağını tahmin etmektedirler. Cevap şudur: Tabii ki hayır. Network ortamlarında RAID 5, RAID 2 ve RAID 0/1 tabanlı sistemlere daha fazla rastlanmaktadır. Çünkü çok kullanıcılı network işletim sistemlerinin pek çoğu, Novell Netware ve Windows NT gibi, bu verileri RAID yapıları ile aynı biçimde kontrol etmektedir. Mesela Novell Netware 3.xx verileri 4k bloklara ayırarak, bilgileri guruplayarak ve çoklu kullanıcıların isteklerini birbirinden ayırarak kontrol etmekte ve böylece network büyük bir istekle karşılaşmamaktadır. RAID 5 bu tür network ortamları için idealdir çünkü disk dizisindeki sürücüler çoklu istekleri eş zamanlı gerçekleştirirler.

Bunların tersine, RAID 3 bu görevler için uygun değildir çünkü herhangi veri isteği senkronize edilmiş diskler gibi okunur veya yazılır. RAID 3 sistemlerinde görevlendirilmiş bir tane eşlik sürücüsü vardır ve her yazma isteğinde bu sürücüye girilmesi gerekmektedir, bu nedenle çoklu okuma ve yazma isteklerinin eş zamanlı çalışması önlenir. Daha önce de açıklandığı gibi RAID 2 ve 4 seviyeleri LAN ortamlarında kullanılır çünkü bu RAID yapısı, disk sürücünün performansı büyük miktarda artarken Derecelenebilir Performans işlemci hızı gibi fayda sağlamaz. Sonuç olarak 1/0 çalışma süresi ve devam ettirilebilen çalışma tek bir diskin kapasitesi ile sınırlıdır.

RAID çözümleri, kapasite arttığı için münferit sürücülerden daha fazla performans sağlar. RAID sistemlerinde diskler çoklu I/O isteklerini eş zamanlı kontrol etmek için beraber çalışır. Diskler paralel okuma yapabileceklerinden devam ettirilen çalışma geliştirilebilir.

Yüksek kapasite

Çoklu sürücüleri tek bir dizeye entegre ederek kurumlar, terabayt ve daha fazla RAID 5 saklama çözümlerini daha az bir fiyata gerçekleştirebilirler.

PNP BIOS

Sayfanın Başına

Tak ve Çalıştır BIOS

ISA bus tasarımı hafıza ve I/O adresinin, DMA kanallarının ve çoklu ISA kartları arasındaki kesme seviyelerinin tahsisini gerektirir fakat ISA kartlarının konfigürasyonu, hafıza ve I/O boşluğu için dekode haritasını değiştiren ve DMA ve kesme sinyallerini bus üzerindeki farklı pinlere gönderen jumperlar ile yapılır. Bu değişikliklerin etkin olması için sistem konfigürasyon dosyalarının da güncelleştirilmesi gerekmektedir. Kullanıcılar her üreticinin sağladığı belgeler yardımı ile paylaşım çakışmalarını çözerler. Orta seviyedeki kullanıcılar için bu konfigürasyon işlemi güvenilir değildir ve hüsranla sonuçlanabilir. Tak ve Çalıştır (PnP) BIOS, karttaki ISA donanım çakışma sorununu ortadan kaldırır. PnP BIOS her kartı konfigürasyon unu tanımlamak ve hatırlamak için bir hafıza bloğu kullanır. Bu da kullanıcıya kartın IRQ' larını ve BIOS' daki DMA' ları otomatik veya el ile değiştirme imkanı verir.

FLASH ROM

Sayfanın Başına

Flash ROM

Flash ROM, kalıcı bir program olarak tasarlanmıştır ve özel programlama metotları ile güncelleştirilebilir. Normal olarak flash ROM, donanım aygıtlarını başlatan ve işletim sistemi için gerekli parametreleri ayarlayan sistem BIOS' u için kullanılmaktadır. Flash ROM' un içeriği düzenlenebildiğinden kullanıcılar BIOS' u güncelleştirebilirler.

2000 YILI SORUNU

Sayfanın Başına

2000 Yılı Problemi

Ana Karttaki BIOS' un hesaplama zamanı geldiğinde, yüzyılın değişmesi ile ilgili sorun bilgisayarda kullanılan tarih ve saati tutan Gerçek Zaman Saati (RTC) birimindeki tasarım hatasından kaynaklanmaktadır.

RTC ile ilgili sorun şudur: şu anda bulunduğumuz yüzyıl hakkında bilgiyi içeren son iki rakam gösterilmektedir. Bütün değerleri desteklemesine rağmen tasarımı bir değerden diğerine atlamasına imkan vermemektedir. Böylece saat 1 Ocak 2000, 00:00'a değiştiğinde saat 1999 yılından 2000 yılına geçiş yapamamakta, aksine 1999 yılından 1900 yılına dönmektedir çünkü sadece son iki rakam artmaktadır.

Bu hata nedeni ile bazı beklenmedik ve olası tehlikeler ortaya çıkabilir çünkü bilgisayar sisteminin tamamı ve bütün programlar zamanın geriye doğru değil ileriye doğru hareket ettiğine dayanmaktadır. Bu sonuç tamamiyle tarih tabanına dayanan Bankacılık ve Hükümet sistemlerine ciddi etkiler yapabilir.

AwardBIOS' um 2000 yılını nasıl tanır?

2000 Yılı uyumu 31 Aralık 1999'dan 1 Ocak 2000 yılına değişim ile meşgul olur ve 2099 yılına kadar bütün tarihler kayıtlı ve belirlenmiştir. AwardBIOS' un 2000 yılına uyumlu olması, 1999 yılından 2000 yılına değişimi doğru kontrol edeceği ve 2000 yılından sonra da, artık yıllar da dahil olmak üzere bütün tarihler doğru olarak belirteceği anlamındadır.

AwardBIOS' un 2000 yılına uyumlu olması piyasaya sürülme tarihine bağlıdır:

Eğer elinizdeki Award BIOS, 26 Nisan 1994 tarihinden önce piyasaya sürülmüş ise, tek ihtiyacınız olan şey sistem saatini bir kez resetlemenizdir. 31 Aralık 1999 günü gece yarısından önce sistemi kapatınız. 1 Ocak 2000 günü gece yarısından sonra da sistemi tekrar açınız. Daha sonra da Setup a girerek sistem saatinizi düzeltiniz.

Eğer elinizdeki AwardBIOS, 26 Nisan 1994 ve 31 Mayıs 1995 arasında piyasaya sürülmüş ise, Award BIOS' unuzu güncelleştirmelisiniz veya sistem saatinizi her gün ayarlamalısınız.!

Eğer elinizdeki AwardBIOS 31 Mayıs 1995'den sonra piyasaya sürülmüş ise, tarih otomatik olarak 1999'dan 2000'e değişecektir. Sisteminiz gece yarısı açık veya kapalı olsun hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz. Sadece sistemi kendi başına bırakın.

Medyada dikkat edilen 2000 yılı ile ilgili yayınların bir çoğu Award yazılımından kaynaklanan Award BIOS kaynak kodunun kapsamı dışındadır. Sorun iki alanda oraya çıkabilir:

1.İşletim sistemi veya uygulanan yazılımın 2000 yılı sorunu olması.

2.Award Yazılımından gelen AwardBIOS kaynak kodunun, Award Yazılımdan alındıktan sonra sistem kartı üreticilerince yanlış ayarlanması.

NTSL test programı 2000.exe'yi geçebilmesi 2000 yılına uyumlu olması anlamına gelmez. 31 Mayıs 1995'den sonra piyasaya sürülmüş AwardBIOS kaynak kodları 2000 yılına uyumlu iken, 2000.exe testinde başarısız olabilir. Award yazılım, 2000.exe ve INT1Ah fonksiyonu 04h gerektiren diğer uygulamaların isteklerine uyması için AwardBIOS kaynak kodunu modifiye etmiştir. 18 kasım 1996 tarihinden sonra piyasaya sürülen AWARDBIOS kaynak kodu NTSL 2000.exe test programında başarılı olmuştur.

ACPI

Sayfanın Başına

 ACPI' ye Giriş:

ACPI özellikleri, Windows 95, Windows NT ve diğer işletim sistemlerini desteklemek üzere tasarlanmış çapraz-platform arabirimini belirtir. Üç tane şirket* 1996 yılında gündeme alınan son ACPI şartlarını yönlendirmede geniş endüstri katılımı talep etmektedir. ACPI' yi kullanan PC ve işletim sistemlerinin 1997 yılının ikinci yarısından itibaren hazır oldukları görülmüştür.

PC 97 sistem tasarımının içeriği, İleri Konfigürasyon ve Güç Yönetim (ACPI) şartlarına dayanan sistem kartı tasarım gerekleridir. ACPI, donanım, işletim sistemi ve yazılımlar da dahil olmak üzere PC sisteminin güç yönetim özelliğini entegre etmek için standart bir yöntem getiren esnek ve genel bir donanım ara birimini tanımlar. Bu durum sistemin, CD-ROM'lar, network kartları, sabit disk sürücüleri ve yazıcılar ve VCR, TV, telefon ve hoparlörler gibi PC' ye bağlanan diğer aygıtların otomatik olarak açıp kapamasını imkan verir. Bu teknoloji sayesinde yardımcı aygıtlar da PC 'yi çalıştırabilir. Mesela bir VCR' ye bir teyp takılması PC' yi çalıştırabilir ve PC de daha sonra büyük bir TV ekranını ve ses sistemini çalıştırabilir.

ACPI, iç güç yönetim fonksiyonlarına kayıt düzeyinde bir ara birim ve ilave donanım özellikleri için de tanımlayıcı bir arabirim belirtir. Bu durum sistem tasarımcılarının, aynı işletim sisteminde farklı donanım tasarımlarına sahip çok miktarda güç yönetim özelliğini uygulamalarına imkan verir.

ACPI, işletim sisteminin idaresindeki güç yönetimine imkan vermesinin yanında Tak ve Çalıştır ve konfigürasyonun kontrolü için işletim sisteminden bağımsız bir arabirim için genel bir sistem mekanizması sağlar. ACPI, hem Windows 95 ve Windows NT ile uyumlu olan tasarıma bağlı olmayan bir işlemci uygulaması sağlamasının yanında Tak ve Çalıştır BIOS veri yapısını da güçlendirir.

OnNow

Sayfanın Başına

OnNow

OnNowTM' a giriş:

OnNow tasarım başlangıcı sistem ve aygıt güç kontrolüne çok yönlü geniş yaklaşımdır. OnNow her zaman açık olan fakat kapalı görünen ve kullanıcıya ve diğer isteklere hemen cevap veren PC' ler için kullanılan bir terimdir.

OnNow tasarım, Microsoft Windows, Windows 98 ve Windows NT işletim sistemleri, aygıt sürücüleri, donanım ve uygulamalarda meydana gelecek değişiklikleri kapsar ve İleri Düzeyde Konfigürasyon ve Güç Arabirimi (ACPI) v.1.0 şartlarında belirlenen değişikliklere de bağlıdır.

OnNow Parçalarının Özeti:


Prokom Bilgisayar ve Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi.
Gazcılar Cad. Petek Bozkaya İş Merkezi A Blok No:506 16220 BURSA
Tel: +90 (224) 256-5225, 256-5226 / Faks: +90 (224) 256-5226

© 2000